F.A.Q.: Wat is het verschil tussen yogatherapie en ‘gewone yoga’?

Wat is het verschil tussen yogatherapie en ‘gewone yoga’?

Deze vraag krijg ik regelmatig en ik snap heel goed dat deze vraag leeft. Yogatherapie is in Nederland tenslotte nog niet zo ingeburgerd en daarnaast: Waarom zou je een 1-op-1 yogatherapietraject doen als je ook een groepsles kan volgen bij de yogastudio of sportschool? Of een gratis yoga video via YouTube?

Daarom zet ik voor jullie een aantal verschillen tussen yogatherapie en yoga op een rijtje:

 

  • Bij yogatherapie passen de yogahoudingen, ademhalingsoefeningen, meditaties etc. zich aan aan jou aan i.p.v. dat jij je aanpast aan de oefeningen. Elk traject start met een uitgebreide mondelinge intake, een fysieke intake én een ademhalingsassessment. Daarnaast werken we langere tijd samen waardoor ik jou als therapeut steeds beter leer kennen. Daarom zeggen deelnemers na afloop regelmatig ‘Hoe weet jij elke keer precies wat ik op dit moment nodig heb’? Nee, dat is geen magie en ik kan ook je gedachten niet lezen, dit komt door de kennis die ik bezit, de uitgebreide kennismaking en steeds weer opnieuw reflecteren, analyseren en aanpassen tijdens de sessie. Daardoor komen we steeds dichterbij wat jíj nodig hebt.
  • Als yogatherapeut heb ik een rugzak vol met kennis over bijv. hart- en vaatziekten, chronische pijn en neurologische aandoeningen maar ook burn-out, kanker en long covid. En niet alleen kennis vanuit de westerse geneeskunde, maar ook kennis over yogafilosofie en o.a. de kosha’s (Wat dat zijn lees je hier). Deze kennis pas ik toe bij het invullen van de sessies. Want dit heeft invloed op de houdingen die we wel of juist niet doen, op óf en welke ademhalingsoefeningen we doen en ook op de invulling van visualisaties en meditaties. Hiervoor rond ik op dit moment mijn 800-uurs opleiding af aan The Yoga Therapy Institute. Ter vergelijking: een reguliere yogadocentopleiding is over het algemeen 200-uur.
  • Ik werk als yogatherapeut trauma informed wat inhoudt dat ik altijd zorg voor een veilige omgeving en dat jij als deelnemer altijd keuzes hebt. In deze veilige setting werken we in kleine stapjes naar meer connectie met je lichaam zodat je ook gezondere keuzes kunt maken voor jezelf.
  • Daarnaast kijk ik als yogatherapeut met een holistische blik naar jou en je klachten en wensen. Zo zijn sommige deelnemers verbaasd dat ik in een intakegesprek ook vraag naar je voeding, spijsvertering, huidklachten, je familie, je werk en je sociale leven bijvoorbeeld. Ik zie de mens als geheel en al deze dingen hebben invloed op hoe wij yoga doen tijdens de sessies.
  • We bespreken samen jouw wensen en doelen voor yogatherapie maar dit wordt niet in een vooraf vastgesteld plan gegoten. Op die manier kunnen we elke sessie aan sluiten bij wat jij op dat moment nodig hebt. Misschien ben je op zoek naar meer rust en focussen we grotendeels op ontspannen houdingen en oefeningen die je thuis kunt toepassen. Maar als je een keer binnen komt vol boosheid, dan is dat wat er op dat moment speelt en waar we mee aan de slag gaan.
  • Bij yogatherapie krijg je tools aangereikt die je kunt toepassen in je dagelijks leven. Niet alleen op je yogamat, maar juist ook daarbuiten. Het huiswerk wat je meekrijgt is altijd in overleg en we bouwen het rustig op.
  • Last but not least: yoga in de groep is soms gewoon niet geschikt. Bijvoorbeeld bij angstklachten, hersenletsel, trauma of bepaalde pijn of blessures waardoor je een groot deel van de les niet mee kunt doen of je je er niet goed bij voelt. Soms gaan deelnemers na een tijdje yogatherapie toch weer verder met een groepsles omdat ze genoeg tools in huis hebben om de les voor zichzelf aan te passen!

 

yogatherapie

Nieuwsgierig naar yogatherapie?

Je bent meer dan welkom om een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen via de contactpagina. Een berichtje sturen met een vraag mag natuurlijk ook. Wil je eerst iets meer lezen over de verschillende opties voor yogatherapie in Utrecht? Check dan de yogatherapie pagina

 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!