Yoga bij long-covid

Yoga bij herstel na COVID

Een deel van de mensen houdt na een Covid-infectie last van langdurige klachten. Dit wordt ook wel ‘Long COVID’ genoemd. Klachten duren soms weken, maar kunnen ook maanden duren. Hoeveel mensen hier last van hebben is nog niet helemaal zeker, maar 1 op de 5 personen heeft 4 tot 5 weken na een positieve test nog klachten. Na 12 weken of langer neemt dit aantal af (bron: RIVM).

Langdurige klachten na COVID

De klachten die mensen ervaren zijn per persoon verschillend. Vaak gaat het om klachten als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of depressieve of vergeetachtige klachten. Die vergeetachtigheid wordt ook wel ‘brainfog’ genoemd, oftewel ‘hersenmist’ in het Nederlands. Ook zijn er mensen bij wie de COVID infectie zorgt voor een langdurige activatie van de stress respons waardoor ze een zeer onrustig gevoel ervaren wat ze maar niet kwijt lijken te raken.

Welke rol kan yogatherapie spelen bij herstel na COVID?

Yogatherapie is een holistische vorm van therapie. Als yogatherapeut kijk ik dus niet alleen naar de fysieke gevolgen van de infectie, maar ook naar de gevolgen op het gebied van jouw energieniveau, jouw ademhaling en jouw emoties. Daarom is elke yogatherapie sessie anders, iedereen heeft ten slotte iets anders nodig om zijn/haar herstel te bevorderen. Een aantal voorbeelden:

  • Ben je erg kortademig? Dan doen we tijdens een yogatherapiesessie geen ademhalingsoefeningen, dit kan juist de kortademigheid triggeren en voor een angstig gevoel zorgen. Wel kunnen we door zachte bewegingen en ontspanning de adem steeds meer ruimte geven.
  • Heb je veel last van vermoeidheid? Ook dit is weer per persoon verschillend: waar de ene persoon het vooral nodig heeft om diepe rust op te zoeken is het voor de andere persoon gepast om heel rustig (en dan bedoel ik ook écht heel rustig) weer wat kracht en energie op te bouwen.
  • Heb je last van de emotionele gevolgen van de infectie? Yogatherapie kan je helpen om op een veilige manier deze emoties te voelen door de aandacht van het hoofd naar het lichaam te brengen. De emoties slaan zich op in ons lijf en in veel gevallen gaan we deze liever uit de weg door onszelf af te leiden. Geef je de emoties niet de ruimte, dan kan het zijn dat deze zich meer en meer gaan opbouwen in je lijf met fysieke klachten tot gevolg.

Om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen rondom COVID-herstel volgde ik in 2021 zowel het Yogatherapy for Covid Recovery seminar van The Yoga Therapy Institute als het Wellness after COVID symposium georganiseerd door o.a. Give Back Yoga.

Yoga in Utrecht e.o. of online

Heb je interesse in een yogatherapietraject? Dan plannen we eerst altijd een uitgebreid intake- en kennismakingsgesprek in. Dit kan zowel in mijn praktijk in het centrum van Utrecht als online of in overleg bij jou thuis. Neem gerust contact met mij op bij vragen óf om een afspraak te plannen.

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!