Wat is Yogatherapie?

Yogatherapie: Wat is het?

Deze vraag wordt mij als yogatherapeut uiteraard vaak gesteld. Meestal is mijn antwoord: ‘Goede vraag, heb je even?’ ? Yogatherapie is namelijk niet in één zin samen te vatten. De International Association of Yogatherapist (waar ik ook lid van ben), omschrijft yogatherapie als volgt:

‘Yoga therapy is the process of empowering individuals to progress toward improved health and well-being through the application of the teachings and practices of Yoga’ ~ IAYT

Kijk, nu wordt het al een stukje duidelijker! Binnen yogatherapie integreren we traditionele yoga oefeningen en yogafilosofie met de meer westerse kijk op medische en psychologische klachten en kennis. We zetten de oefeningen in voor een betere gezondheid, je kracht hervinden en het beter omgaan met (psychische of lichamelijke) klachten die spelen.

Yogatherapie in de praktijk

Elk traject start met een zeer uitgebreide intake van max. 90 minuten. Dit doe ik om een goed beeld te krijgen van wat er allemaal bij je speelt en de sessies holistisch aan te kunnen pakken. De 2e sessie kun je zien als een fysieke intake. Samen doen we yoga oefeningen en ik kijk met je mee: welke houdingen voelen fijn en welke niet? Wat gebeurt er in je lijf terwijl je ze doet? En hoe is de adem? Deze 2 intake sessies samen geven een mooi beeld van wat er speelt en welke kant we op gaan met yogatherapie.

Hoe de opvolgende sessies er uit zien is heel erg afhankelijk van jouw klachten, vragen, wensen en leven op dit moment. Sessies beginnen altijd met een kopje thee om even te landen en kunnen daarnaast bestaan uit asana’s (yogahoudingen) waaronder ook ontspannen Restorative Yoga houdingen, ademhalingsoefeningen, begeleide meditaties en Yoga Nidra. Ook krijg je ‘huiswerk’ mee naar huis zodat je yoga zoveel mogelijk toe kunt passen in je dagelijks leven.

We starten altijd met 4 sessies en bekijken daarna samen of we het traject afronden of dat er meer nodig is.

Yogatherapie: Voor wie is het?

Yogatherapie is voor iedereen die om wat voor reden dan ook meer balans in zijn of haar leven wil creëren. Je kunt bij mij terecht met de volgende klachten:

  • Stress en/of burnoutklachten
  • Angst of depressie
  • Slaap en/of vermoeidheidsklachten
  • (Chronische) Pijnklachten
  • Spijsverteringsklachten
  • Ademhalingsklachten (ook herstel na Corona)
  • Spier-, skelet- of gewrichtsklachten
  • Neurologische aandoeningen (zoals Parkinson of MS)

Ervaring met Yogatherapie

Ben je benieuwd naar hoe Yogatherapie in de praktijk ervaren wordt? Lees hier de blog van Marije, die haar ervaringen met een traject bij mij op papier heeft gezet!

Yoga & Yogatherapie in Utrecht e.o.

De kosten zijn: €495,- voor het pakket (t/m december 2021 slechts €375,- i.v.m het afronden van mijn opleiding tot yogatherapeut, ik voer de sessies uit onder begeleiding van een ervaren docent van de opleiding bij The Yoga Therapy Institute). Sessies vinden plaats in mijn praktijk in Utrecht (Doelenstraat 28A) of indien gewenst online of bij jou thuis.

Zie je dit wel zitten? Neem contact op voor een gratis intakegesprek!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!