De kracht van yogatherapie in de praktijk

Yogatherapie in de praktijk

Een aantal maanden geleden kwam Marije bij mij in de praktijk. Haar reden om naar yogatherapie te komen: weer leren voelen wat haar lichaam nodig heeft nadat haar lichaam volledig was uitgeput. Niet alleen rust nemen als haar hardloopschema aangaf dat het zou mogen, maar ook weer leren voelen wanneer haar lijf zelf aangeeft het nodig te hebben. Een vraag die heel goed past bij yogatherapie, omdat we hier niet alleen kijken naar fysieke klachten, maar naar de mens als geheel. En niet (alleen) door te praten, maar door te voelen en te ervaren. Marije schreef haar ervaringen met yogatherapie op, die ik met jullie mag delen!

Yogatherapie ervaring van Marije

Als (semi-professioneel) hardloopster balanceer ik continu op en over het randje van mijn fysieke en mentale grenzen. Een spanningsveld van enerzijds presteren en hard trainen, anderzijds rusten en goed voor mijn lichaam en geest zorgen. Hierbij is het de kunst om deze twee krachten in balans te houden.

Met het wegvallen van prestatiedoelen en wedstrijden tijdens de corona crisis, vielen ook de rustperiodes na een wedstrijd of trainingspiek weg. Ik hield de boog maar gespannen, tot ik merkte dat mijn lichaam overtraind was geraakt. Hyperventilatie, hoge hartslag, prikkelbare darmen, extreme vermoeidheid waren slechts enkele van de symptomen. Ik had een (fysieke) burn-out.

De sportmedische test en het daarmee samenhangende herstelprogramma was helder: 3 maanden rust om lichamelijk te herstellen van de fysieke burn-out.

Wat er in dit medisch advies echter ontbrak was feitelijke oorzaak. Hoe kwam het dat mijn geest niet naar de signalen van mijn lichaam had geluisterd, terwijl dit voor sporters zo essentieel is. Waar is de balans gebleven? Waar is de verbinding tussen mijn lichaam en mijn geest als geheel? Dit herstelt niet sec met 3 maanden op een laag pitje sporten – wat op zichzelf ook alweer een mentale uitdaging was.

Zo kwam ik bij de yogatherapie van Anne uit. Bij de yogatherapie wordt er actief gezocht naar een herstel van balans tussen lichaam en geest. Anders als bij een reguliere therapeut of haptonoom (welke ik ook gezien heb, maar niet zoveel mee kon), is het geen consult om over gevoelens te praten (m.u.v. de intake). Er wordt gewerkt met (fysieke) houdingen en verschillende vormen van yoga (nidra, restorative) naar fysieke en mentale knelpunten die de balans verstoren.

Geheel passend bij mijn verhaal en mijn lichaam onderzoekt Anne houdingen, oefeningen en yoga vormen die voor mij specifiek passend waren.

Naast heel concrete ademhalingsoefeningen om te werken aan de hyperventilatie, leerde ik ook het lichaam rust te geven en aan te voelen wanneer het lichaam hier behoefte aan heeft – ook wanneer dit niet op een schema staat aangegeven. Hierbij heeft Anne me bijv. geholpen om een meditatievorm (muziekmeditatie) te vinden waarin ik rust kan vinden zonder mezelf te verliezen in gedachten – wat er eerder altijd gebeurde. Ook kwam ik via Anne in aanraking met Yoga Nidra waarin ik heel goed bleek te kunnen ontspannen, maar wat ik eerder vrij suf vond.

De grootste take-away van de yogatherapie is voor mij dat ik handvaten heb meegekregen die niet alleen van toepassing zijn (geweest) in mijn hersteltraject, maar ook waardevol voor een continue bewaking van mijn balans.

Uiteindelijk is het mijn lichaam en geest waarbij ik zelf regisseur ben in het maken van beslissingen. De yogatherapie heeft me geholpen deze beslissingen weer veel meer vanuit mijn gevoel te nemen – letterlijk – en niet o.b.v. enig (on)verstand.

Dit gaat verder dan enkel in mijn sport. Hierdoor heb ik naast fysieke rust ook veel meer innerlijke rust ervaren en is dat voor mij absoluut de meerwaarde van yogatherapie naast medische adviezen en boven praat-sessies bij een reguliere therapeut.

Yoga & Yogatherapie in Utrecht e.o.

Klinkt het verhaal van Marije jou bekend in de oren? Of spelen er bij jou andere fysieke, mentale of emotionele klachten die er voor zorgen dat je minder in contact staat met je lijf? Boek een gratis intakegesprek (dit kan ook online) waarin we ontdekken of yogatherapie iets voor jou is. Je bent meer dan welkom in mijn studio in Utrecht!

Wil je Marije volgen? Check haar Instagram!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!