Bedrijfsyoga en Yogatherapie bij burn-out preventie en herstel

Bedrijfsyoga en Yogatherapie bij burn-out preventie en herstel

Als yogatherapeut werk ik voornamelijk 1-op-1 in mijn studio in Utrecht of online. Toch kies ik er heel bewust voor om daarnaast ook yoga aan bedrijven aan te bieden. Misschien in eerste instantie een wat onlogische combinatie, maar ik leg je graag uit waarom ik hier voor kies.

Burn-out & werkstress

Voor een 1-op-1 yogatherapietraject doen we altijd een uitgebreide intake. Een groot deel van de deelnemers die ik begeleid hebben last van stress of burn-out gerelateerde klachten, al dan niet in combinatie met (andere) fysieke klachten. Vaak hoor ik signalen als slecht slapen, hartkloppingen, deelnemers die zich niet meer kunnen concentreren en op het werk of thuis een kort lontje hebben. Gelukkig hebben zij deze signalen herkend en hebben zij de stap gezet om om hulp te vragen.

Ook hoor ik van veel mensen die een burn-out hebben meegemaakt dat ze zo hard aan het rennen waren, dat ze de signalen van de burn-out niet goed aan hebben gevoeld. Want ‘de kinderen moeten toch naar school’, of ‘die cliënt op het werk moet echt geholpen worden’ of ‘ik kan mij echt niet ziekmelden, mijn collega’s hebben het al zo druk!’ Ik denk dat dit in alle sectoren voorkomt, maar zeker in de zorg- en welzijnssector, waar je toch de hele dag met mensen te maken hebt én veel medewerkers een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. De cijfers onderbouwen dit ook: wist je dat 17% van de werknemers burn out klachten ervaart? En dat werknemers in onderwijs (22%), de ICT sector (21%) en de zorg (19%) het vaakst deze klachten hebben? Hiervan geeft 37% van de medewerkers werkstress aangeeft als reden van verzuim.

Burn-out herstel én preventie

Deze quote vat voor mij de combinatie van yogatherapie & bedrijfsyoga mooi samen:

‘Er komt een moment dat we moeten ophouden mensen uit de rivier te trekken. We moeten stroomopwaarts gaan kijken waarom ze erin vallen’ ~ Desmond Tutu (gelezen in ‘Ongetemend Leven van Glennon Doyle).

Of zoals Glennon in haar boek schrijft: je moet gaan voor EN/OOK: EN mensen uit de rivier trekken, maar OOK stroomopwaarts gaan kijken wat er mis gaat.

Oftewel vertaald naar mijn praktijk: EN ik wil mensen die herstellen van een burn-out begeleiden om uit de rivier te komen en tools aanleren om niet in het oude gedrag terug te vallen. Maar net zo belangrijk: ik wil er OOK aan bijdragen dat mensen beter om kunnen gaan met stress en weten hoe ze chronische stress of burn-out kunnen voorkomen.

Welke rol speelt bedrijfsyoga bij burn-out preventie?

Yoga & yogatherapie kan mensen heel erg helpen om bewust te worden van hun stress en van de patronen die deze stress in stand houden of verergeren. Simpelweg door even te stoppen met rennen en te voelen hoe het met je gaat. Ook helpt yoga je, door het stimuleren van de relax respons, om op de rem te trappen van je stress respons. Een beetje stress is niet zo erg, maar in een maatschappij waar we altijd ‘aan’ kunnen staan wordt stress vaak iets chronisch én dat kan wel problematisch worden.

Mijn bedrijfsyogasessies zijn vooral gericht op bewust zijn van het lijf en ademhaling. De oefeningen zijn simpel en makkelijk te onthouden zodat deelnemers het ook op andere momenten gedurende de dag toe kunnen passen.

Mijn droom met bedrijfsyoga

Mijn droom? Dat er door de bedrijfsyogalessen een (al is het kleine) cultuurverandering ontstaat binnen een organisatie: collega’s nemen de tijd voor een ademhalingsoefening of meditatie aan het begin van een meeting, er kijkt niemand gek op als je bij het koffieapparaat wat schouderstretches staat te doen en ook niet als je je in de pauze even terugtrekt om te mediteren. En heeft een van de collega’s toch extra ondersteuning nodig bij het omgaan met stress of het herstellen van een burn-out? Dan is een 1-op-1 traject natuurlijk ook altijd een mogelijkheid!

Deel jij deze droom met mij? Wil jij ook in een organisatie werken waarin bewustzijn en goede zelfzorg op de agenda staan? Check mijn bedrijfsyoga pagina óf neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek (voor zowel 1-op-1 yogatherapie als bedrijfsyoga).

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!