Yogatherapie: een manier om jezelf beter te leren kennen

Yogatherapie: een manier om jezelf beter te leren kennen

Misschien heb je wel eens gehoord van het 8-voudig pad van yoga. Dit 8-voudig pad wordt omschreven in de Yoga Sutra’s van Patanjali welke waarschijnlijk is geschreven in 350 na christus. Het doorgronden van de Yoga Sutra’s vraagt nogal wat tijd en toewijding en het lezen van deze oude teksten is niet iets wat we bij Yogatherapie doen. Wel komen verschillende begrippen en denkwijzen vanuit de yogafilosofie terug in de manier waarop ik mijn sessies geef. Een voorbeeld van hoe ik dat doe lees je in deze blog!

Svadhyaya: Zelfstudie

In de Yoga Sutra’s worden 5 Yama’s en 5 Niyama’s omschreven. Je kunt dit zien als een soort leefregels of richtlijnen waarbij de Yama’s vooral gericht zijn op de buitenwereld en de Niyama’s meer op de innerlijke wereld. Één van de Niyama’s is Svadhyaya. Sva betekent ‘zelf, jezelf of innerlijke realiteit’ en dhyaya ‘kennis, contemplatie, studie of reflectie’. Svadhyaya wordt dan ook vaak vertaald als zelfstudie.

In de traditionele yoga gaat het hier dan bijvoorbeeld om het studeren van de oude teksten zoals de Yoga Sutra’s of de Bhagavad Gita. In Yogatherapie passen we Svadhyaya veel meer toe als een manier om onszelf te leren kennen. Door middel van yoga onderzoeken we patronen, gedachtes, gewoontes, emoties en levensdoelen.

Zelfstudie in de praktijk

Een voorbeeld hiervan is het observeren van je dagelijkse gewoontes en het bijhouden van een slaapdagboek in de cursus ‘Yoga voor Slaapherstel’. Doordat je je zo bewust wordt van wat je doet én hoe je slaapt, ga je patronen zien. Je wordt je bewust van dingen die je doet die je schade toebrengen, maar ook van dingen die je dichterbij jezelf brengen.

Of bijvoorbeeld het observeren van je adem aan het begin van de sessie: is de adem onrustig? Misschien ben je wat gehaast binnen gekomen? Wellicht merk je op dat dit vaker gebeurt en realiseer je je dat je veel te hard aan het rennen bent. Samen kijken we dan hoe we meer rustmomenten in kunnen bouwen in jouw dag.

Tips om door middel van yoga jezelf beter te leren kennen

 • Neem bij je volgende yogales of thuissessie wat extra tijd: observeer jezelf voor, tijdens en na de les. Je kunt jezelf de volgende dingen afvragen en opschrijven als je dit fijn vindt:
  • Hoe is mijn adem?
  • Waar houd ik spanning vast?
  • Welke sensaties voel ik in mijn lijf tijdens de houdingen?
  • Welke gedachten komen er in mij op?
  • Observeer zonder oordeel of er een verschil is met het begin en het einde van de les.

Het is altijd goed om een nieuwsgierige houding te houden tijdens je yogapractice, ook als je het al jaren doet!

 • Leer je gewoontes kennen rondom je yogapractice. Kies je altijd voor een hele zachte yogapractice zoals Restorative? Of ben je juist een type wat altijd gaat voor power yoga? Bevraag jezelf: waarom doe ik dit? Is dit ook de yogapractice die ik nodig heb of speelt ook het ego mee die bijvoorbeeld vindt dat je fysiek actief moet zijn tijdens een yogapractice?
 • Ga alleen de natuur in. Zowel alleen zijn als buiten zijn heeft een kalmerend effect. Zodra al die ruis om je heen (denk aan je telefoon/televisie/collega’s/kids) weg is, is het zoveel makkelijker om te luisteren naar wat er diep van binnen speelt. Wandel met je aandacht in het hier en nu en neem even de tijd om ergens te zitten en simpelweg de omgeving met al je zintuigen waar te nemen.

Yoga & Yogatherapie in Utrecht e.o.

Lijkt het jou ook interessant om jezelf steeds beter te leren kennen? Ontdekken hoe yoga jou hierbij kan helpen? Maak een afspraak voor een (gratis en vrijblijvend) intakegesprek voor een yogatherapie traject waarin we samen kijken of en hoe ik hierin iets voor jou kan betekenen! Dit kan in mijn studio in Utrecht, maar ook online.