Yogatherapie bij burn-out herstel

Yogatherapie bij herstel na burn-out

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 17% van de beroepsbevolking in Nederland burn-out klachten en symptomen heeft, dit zou dan gaan om zo’n 1,3 miljoen mensen (bron: burnoutpoli.com). Het is wel goed om te realiseren dat burn-out klachten en symptomen nog geen burn-out hoeven te zijn. Die 17% betekent dat 1,3 miljoen mensen in Nederland aangeven klachten te hebben waardoor zij risico lopen op een burn-out. Met ‘rust op de werkvloer’ richt ik mij daarom ook vooral op burn-out preventie bij bedrijven. Burn-out herstel vraagt naar mijn mening naar een 1-op-1 aanpak en ik vertel je graag waarom.

Burn-out herstel: er is geen blauwdruk

Hoe een proces van herstel tijdens en na burn-out er uit ziet is voor iedereen anders. Zo duurt de herstelperiode bij de één zo’n 12-15 weken, waar het bij de ander wel een aantal jaar kan duren voordat je volledig hersteld bent. Bovendien is het van belang niet gehaast te willen herstellen van je burn-out om daarna weer op de oude voet verder te gaan. Neem alle tijd om zowel fysiek als mentaal en emotioneel tot rust te komen en langzaamaan op te bouwen.

Yogatherapie in de eerste fase van burn-out herstel: rust

In de eerste fase van je burn-out is het belangrijk dat je je lichaam en geest de tijd geeft om uit die hoge versnelling te komen waar je een tijd in hebt geleefd. Het allerbelangrijkste advies is dan ook vooral: rust nemen. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Rust nemen is waarschijnlijk iets wat je lastig vind, maar wel kunt leren.

Yogatherapie in de eerste fase van een burn-out is dus ook volledig gefocust op het nemen van rust en het verminderen van spanningsklachten. Daarnaast leer ik jou tools (zoals Yoga Nidra & Restorative Yoga) om je hele systeem volledig tot rust te laten komen. Bovendien kan yogatherapie je helpen bij het accepteren van en overgeven aan deze situatie.

De meerwaarde van yogatherapie zit in de holistische visie: we kijken dus naar fysieke, mentale en emotionele rust. Evenals naar jouw omgeving, jouw slaap, voeding, beweging etc. Zoals ze in het Engels zeggen, een ‘bio-psycho-social approach’.

Spanningsklachten zijn voor iedereen anders

Ook werken we in deze eerste fase met de specifieke spanningsklachten die voor iedereen anders zijn. Waar de één vooral last heeft van slaapproblemen, krijgt de andere last van darmklachten of hoofdpijn. Deze klachten worden duidelijk tijdens de uitgebreide intake die we aan het begin van het traject doen. Hier zoomen we op in tijdens de sessies en waar mogelijk/nodig krijg je huiswerk of advies mee.

yogatherapie utrecht

Opbouw van activiteiten tijdens burn-out

Na een periode van rust, die voor iedereen anders is qua duur, voel je wellicht weer wat energie om dingen te gaan doen. Soms lijkt het dan alsof je weer ‘helemaal beter’ bent. Maar in deze fase is het van belang om niet te snel te gaan. Yogatherapie in deze fase kan je helpen om je grenzen aan te gaan voelen terwijl je langzaam je activiteiten weer opbouwt. Grenzen aangeven is namelijk één ding, maar hier zit vaak het probleem niet. Het probleem zit meer in het niet aanvoelen van de grenzen waardoor je bijv. na een activiteit of weer even koffie drinken op je werk weer een terugval kunt krijgen en je weer extreem vermoeid voelt.

Tijdens deze fase begeleid ik je volledig in jouw proces en elke sessie wordt aangepast aan hoe jij je op dat moment voelt. Direct na, maar ook de dag(en) na de sessie is het goed om bij te houden hoe je je voelt, zo kunnen we checken of je tijdens de sessie niet over grenzen heen bent gegaan.

Reintegratie na burn-out

Als je weer aan het werk gaat komt er veel op je af. Het is fijn om ook tijdens deze fase de yogatherapiesessies te continueren. Zo heb je voor jezelf wekelijks of om de week een incheck én bovendien een hoognodig rustmoment. Tijdens de sessies werken we ook aan het leren toepassen van de tools van yoga, meditatie en ademhaling in je (werk)dag. Waardoor je niet alleen naar binnen kunt keren en bij jezelf in kunt checken op de mat, maar juist ook op de werkvloer. Dit helpt je om tijdens je herstel en re-integratie jouw tempo te blijven volgen.

Yogatherapie na je burn-out

Op het moment dat je hersteld bent van je burn-out is het van belang om het inchecken bij jezelf, het nemen van rust en het aanvoelen van je grenzen serieus te blijven nemen. Wie weet heb jij je yogabeoefening helemaal geïntegreerd in je dagelijks leven. Maar misschien kun je er ook nog wel wat hulp bij gebruiken. Bijvoorbeeld een ‘onderhoudsdosis’ yogatherapie (bijv. eens per maand), dit kan fijn zijn als stok achter de deur.

Begeleiding bij burn-out herstel in Utrecht e.o.

Kortom, herstel na burn-out ziet er voor iedereen anders uit, ieder heeft z’n eigen tempo en ik vind het als yogatherapeut belangrijk om hierbij aan te kunnen sluiten. Daarom geef ik geen yogatherapie in groepssessies bij burn-out herstel, maar alleen 1-op-1. 

Ben jij op zoek naar holistische ondersteuning op maat bij het herstellen na een burn-out en woon je in omgeving Utrecht? Je bent meer dan welkom om een gratis gesprek in te plannen om de mogelijkheden te bespreken en te kijken of het klikt. Gaan we samen aan de slag, dan volgen een mondeling intakegesprek en daarna een fysiek en ademhalingsassessment. Uiteraard volledig afgestemd op jouw energielevel op dat moment.

Hier lees je vast meer over yogatherapie en de diverse trajecten. Wist je dat veel werkgevers yogatherapie bij herstel na burn-out willen vergoeden? Ook deze mogelijkheden kunnen we bespreken tijdens een intakegesprek.

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!