Yoga in een prikkelarme omgeving

Yoga in een prikkelarme omgeving

Misschien heb jij ook wel eens last van overprikkeling. Met een prikkel bedoelen we de informatie die binnen komt via onze zintuigen dus zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Bij overprikkeling krijg je meer prikkels binnen dan jouw hersenen kunnen verwerken. Bij overprikkeling kun je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, stress, slaapproblemen, onrust, slechte concentratie en het overlopen van je emoties. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 15 tot 20% van de bevolking last heeft van te veel prikkels.

Iedereen kan overprikkeld raken, maar het komt vooral voor bij mensen die hoog sensitief (wat overigens absoluut geen ziekte of aandoening is) zijn of mensen met hersenletsel, autisme, ad(h)d, overspannenheid of burn-out. Ook is de ene persoon sensitiever voor prikkels dan de ander. Het lastige is dat wat voor de ene persoon kan zorgen voor overprikkeling (bijv. een bezoekje aan de supermarkt)  voor de ander geen probleem is. Dit zorgt vaak voor onbegrip.

Yogatherapie en overprikkeling

Bij yoga denk je misschien in eerste instantie aan rust en ontspanning. Maar ook een omgeving in een yogastudio kan voor overprikkeling zorgen. Veel mensen dicht op elkaar, muziek tijdens een les of het gebruik van wierook. Allemaal dingen die voor overprikkeling kunnen zorgen.

In mijn yogatherapiesessies pas ik zowel de ruimte als de inhoud van de les aan op de persoon waarmee ik werk. Dit kan ik doen omdat ik met elke klant een uitgebreid intakegesprek houd waardoor ik weet wat bij deze persoon overprikkeling kan veroorzaken. Ik houd o.a. rekening met het volgende:

* de ruimte is rustig aangekleed

* de sessies zijn altijd 1-op-1

* ik gebruik geen wierook of andere geur tijdens de sessie

* ik gebruik geen muziek tijdens de sessie, alleen (als dit past bij de persoon) een klankschaal of bel

* er is altijd de keuze om yoga te doen met de ogen dicht of open

* we kijken samen wat jij een fijne, rustige plek vindt in de ruimte. Kijk je liever naar een lege muur of juist naar het groen buiten?

* mijn praktijk ligt midden in de Utrechtse binnenstad maar is erg rustig en bevindt zich aan een binnentuin met veel groen

Hoe kan yoga als lichaamsgerichte therapie helpen bij het voorkomen van overprikkeling?

Het is natuurlijk fijn dat tijdens de yogatherapiesessies een prikkelarme omgeving kan worden gecreëerd. Maar nog mooier is als yogatherapie je kan helpen om ook in het dagelijks leven beter met de prikkels om te kunnen gaan. Hoe yogatherapie hierbij kan helpen is voor iedereen verschillend, voor iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel zal de aanpak anders zijn dan voor iemand die herstellende is van een Burn-Out. Maar hierbij een aantal voorbeelden uit de praktijk.

* In een yogatherapietraject kunnen we werken aan een serie houdingen en oefeningen die je in de avond thuis kunt doen om de prikkels van de dag een plekje te geven en rustiger naar bed te gaan.

* Ook kunnen we werken aan rustmomentjes gedurende de dag, waarin je de tijd neemt om te observeren hoe het met je gaat zodat je beter leert om je grenzen aan te voelen en aan te geven.

Yogatherapie in Utrecht e.o., ook bij jou thuis!

Wist je dat het ook is het mogelijk om de yogatherapie bij jou thuis plaats te laten vinden (mits je op max. 30 minuten rijden van Utrecht woont)? Zeker als het reizen naar de locatie in Utrecht voor overprikkeling zorgt is dit een goed alternatief!

Ben je nieuwsgierig naar yogatherapie? Plan hier je gratis kennismakingscall (een digitaal moment van max. 30 minuten) in. Doe je het liever telefonisch, dat kan ook! In dit gesprek maken we kennis en kun je al je vragen stellen over yogatherapie. Uiteraard vertel ik je ook meer over de diverse yogatherapie trajecten. Dit gesprek is gratis en geheel vrijbiljvend, je zit (echt waar!) nergens aan vast!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!