Yoga bij Reumatoide Artritis

Yoga(therapie) bij Reumatoide Artritis

Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van yoga(therapie). Zo ook het onderzoek van Aggie Stewart* naar de effecten van yoga bij deelnemers met Reumatoide Artritis.

De effecten van yoga op Reumatoide Artritis

Een aantal effecten die in dit onderzoek naar voren kwamen zijn:
? Het beoefenen van yoga zorgt voor meer spierkracht, flexibiliteit en mobiliteit en afname van pijnklachten.
? Daarnaast zorgt het beoefenen van yoga voor vermindering van angst- en depressieve klachten en vergroot het de zelfredzaamheid.
? Ook verminder het ontstekingen, zorgt het voor minder (qua aantal en heftigheid) opvlammingen en vermindering van ochtendstijfheid.
? Bovendien zorgt het voor een positieve verandering in zelfbeeld en de relatie van de deelnemers met Reumatoide Artritis.
? Als laatste effect: het zorgt voor het voor het terugwinnen van een gevoel van empowerment en controle wat de deelnemers meer zelfvertrouwen, hoop en kracht gaf.

Conclusie van het artikel is dat op maat gemaakte yoga met de nadruk op stress-reductie behulpzaam is voor mensen met RA.

Heb je reuma en wil je graag yoga doen?

Heb je Reumatoide Artritis, of een andere vorm van reuma, en wil je graag yoga doen? Goed plan! Maar wel belangrijk om te realiseren: niet alle yoga is geschikt! Het is dus belangrijk om een goede yogatherapeut te vinden die jou echt op maat kan helpen. En wellicht na een tijdje yogatherapie voelt het goed om aan te sluiten bij een groepsyogales! 

Bij yogatherapie kunnen we er bijvoorbeeld voor kiezen om yogahoudingen alleen op de stoel te doen of juist helemaal liggend. Ook als het door pijnklachten lastig is om naar de grond te komen om op een matje yoga-oefeningen te doen is dat geen enkel probleem. Zo kunnen we in mijn praktijk ook een aantal matrassen op elkaar stapelen en hier liggende oefeningen op doen! Kortom: ook met pijnklachten is er heel veel mogelijk.

Interesse in yogatherapie? 

Klik hier als je een gratis kennismakingsgesprek wilt plannen. Mijn sessies vinden plaats in mijn praktijk in Utrecht of in overleg Online. Zoek je een yogatherapeut in een andere regio? Stuur mij gerust een berichtje via de whatsapp button en dan kijk ik of ik iemand in mijn netwerk kan aanbevelen.

* Wil je het hele artikel lezen? Check dan: Stewart, A. (2013) Joint Ventures: Helping Those With
Rheumatoid Arthritis Live Well Aggie Stewart, MA, RYT-500 CYT

 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!