Yoga bij kanker

Yoga bij kanker

Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 115.000 mensen de diagnose kanker. Een ontzettend ontwrichtende diagnose voor degene die ‘m krijgt, maar ook voor zijn of haar omgeving. Zowel fysiek als geestelijk en emotioneel vraagt het leven met de diagnose en de behandeling veel van een persoon.

Hoe kan yogatherapie helpen?

Yogatherapie is een holistische vorm van therapie waar we naar de mens als geheel kijken. Dus niet alleen naar de fysieke kant en jouw diagnose en behandeling, maar ook naar hoe jouw leven er uit ziet, of je support om je heen hebt, hoe je je emotioneel voelt na de diagnose etc. Yogatherapie kan in elk stadium een rol spelen:

Yogatherapie in de verschillende stadia

  • Net na de diagnose kan yogatherapie je helpen om te gaan met de vele emoties en gedachten die hierbij komen kijken.
  • In de yogatherapiesessies kan ik je toegankelijke oefeningen leren die je bijvoorbeeld kunt doen tijdens je chemotherapie behandeling om te helpen ontspannen. Ook kan ik als yogatherapeut bijvoorbeeld een Yoga Nidra of begeleide meditatie voor je opnemen die je tijdens de behandeling met je koptelefoon kunt luisteren.
  • Yogatherapie kan je helpen om om te gaan met angst. Zo kunnen we bijvoorbeeld een sessie plannen vlak voor een belangrijke scan of uitslag om je te helpen ontspannen. Ook kan ik je tools leren om zo’n vervelende scan of onderzoek meer ontspannen door te komen.
  • Yogatherapie kan ook ingezet worden bij kanker in remissie om in een veilige omgeving weer vertrouwen op te bouwen in je lichaam.

Yogatherapie is dus volledig op maat en afgestemd op jouw wensen, klachten, fysieke en mentale gesteldheid etc. Het kan dus zijn dat we in plaats van bijv. sessies van 75 minuten in mijn praktijk, kiezen voor 30 minuten sessies online of bij jou thuis. Deze afspraken maken we gezamenlijk na een uitgebreid intakegesprek én een fysiek en ademhalingsassessment. Gaandeweg kunnen deze afspraken altijd bijgesteld worden als de situatie veranderd.

 

yoga utrecht slaap

Waarom yogatherapie en geen gewone yoga?

Een yogatherapiesessie is altijd 1-op-1 waardoor jij je niet aan hoeft te passen aan de yogasessie, maar de yogasessie zich volledig aanpast aan jou. Als yogatherapeut heb ik tijdens mijn opleiding* de module ‘Yoga Therapy for cancer patients & people affected by cancer’ gevolgd. Hierdoor bezit ik kennis over de verschillende vormen van kanker, de diagnose- en behandelmethodes en contra-indicaties bij de verschillende vormen van kanker en in de verschillende stadia van behandeling.

Daarnaast starten we een yogatherapietraject altijd met een uitgebreid intakegesprek (van zo’n 75 minuten) en een fysiek en ademhalingsassessment om te kijken naar houding, beweging, ademhaling etc. Deze kennis wordt allemaal meegenomen in de yogatherapie sessies. Voor de start van elke sessie hebben we ook een check in moment om te kijken hoe het fysiek, mentaal en emotioneel gaat, hier wordt de sessie dan op afgestemd.  

Veiligheid in de sessies staat voorop en ik raad ook altijd aan om het starten met yogatherapie te bespreken met de behandelaar. Uiteraard sta ik er ook voor open om yogatherapie toe te lichten bij een behandelaar, fysiotherapeut of arts.

Yogatherapie in Utrecht en omgeving

Wil je bespreken of yogatherapie iets voor jou of iemand in je omgeving is? Plan gerust een gratis kennismakingsgesprek in, geheel vrijblijvend uiteraard. Mocht je dan aan de slag willen, dan plannen we een uitgebreid intakegesprek in.

Mijn praktijk bevindt zich in het centrum van Utrecht in een prachtig oud klooster. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen de handigste plek is maar in overleg kunnen sessies ook bij jouw thuis (mits je op max. 30 minuten rijden van Utrecht woont) of online plaatsvinden (of een combinatie van die twee, passend bij jouw (behandel)schema).

* Ik zit op dit moment in de afrondende fase van de 800-uurs opleiding tot yogatherapeut bij The Yoga Therapy Institute’. Alle theoretische modules zijn afgerond maar al mijn vragen en twijfels kan ik bespreken met mijn zeer ervaren mentor.

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!