Wat is een goede ademhaling?

Wat is een goede ademhaling?

De juiste manier van ademhalen is een ademhaling die past bij dat wat je op dat moment aan het doen bent, er is dus niet één manier. Zo is je ademhaling in rust waarschijnlijk langzamer, dieper en is het makkelijk om adem te halen via de neus. Ben je heel intensief aan het sporten dan adem je wellicht even via je mond en gaat de ademhaling sneller.

Maar over het algemeen kun je zeggen dat je voor een ‘juiste ademhaling’:

  • je het grootste deel van de tijd het beste kunt ademen via de neus. Dit zorgt o.a. voor de juiste temperatuur & vochtigheid, filtert de lucht die binnenkomt én verkleint de kans op hyperventilatie. Wist je dat door de mond ademhalen ook kan bijdragen aan een verhoging van de bloeddruk?
  • je de adem de ruimte wil geven om vrij te bewegen. Dus zonder dat je de adem ergens blokkeert door bijv. je buik in te houden (of een strakke riem te dragen)
  • je de adem voornamelijk vanuit het middenrif ontstaat en in veel mindere mate vanuit de ‘secundaire ademhalingsspieren’ zoals die in de nek en het bovenste deel van de borstkas
  • de adem van binnenuit laat ontstaan in plaats van het gebruiken van de spieren om de adem naar binnen en buiten te ‘pompen’
  • de adem (het grootste deel van de tijd) kalm en gelijkmatig is.

Hoe weet ik of ik goed ademhaal?

Tijdens een yogatherapie traject besteden we uitgebreid tijd aan een ademhalingsassessment, waarbij we door middel van oefeningen samen ontdekken of er sprake is van een disfunctioneel ademhalingspatroon (denk aan hyperventilatie of ademen naar de borst).
Een aantal symptomen die een teken kunnen zijn van zo’n patroon zijn:

  • Heb je veel last van je nek, schouders of bovenrug? Het kan zijn dat je vrij hoog ademhaalt en daardoor teveel gebruik maakt van je secundaire ademhalingsspieren.
  • Of misschien heb je veel last van spanning in de kaken, rondom de ogen of last van hoofdpijn?
  • Een hele droge mond. Dit kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, maar wellicht adem je te veel door je mond.
  • Vind je ademhalingsoefeningen heel erg moeilijk? Heb je snel het idee dat je het benauwd krijgt als je bewust door de neus gaat ademen bijvoorbeeld?
Nogmaals: dit kán met de ademhaling te maken hebben maar dat hoeft niet per sé de oorzaak te zijn. Het is altijd goed om langs de huisarts te gaan bij klachten en ik stuur regelmatig na een intake ook iemand langs de huisarts om bijvoorbeeld te laten checken of er niet een medische reden is dat ademhalen lastig gaat.

De adem waarnemen

Vind je dit een goed moment om je eigen adem te observeren? Dan heb ik een oefening voor je! Zorgen de oefeningen voor onrust, voelt het niet goed of krijg je het bijvoorbeeld benauwd? Sla de oefeningen dan over en je mag mij altijd even een berichtje sturen of een gratis call inplannen om je vragen of twijfels te bespreken.

Wellicht vind je het fijn om na de oefeningen je observaties op te schrijven. Interessant om zo je adem te zien op verschillende momenten van de dag of bijvoorbeeld voor én na je yogaoefeningen!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!