Restorative Yoga & de Relax Respons

Restorative Yoga & de Relax Respons

Je hebt mij vast vaker horen praten over het stimuleren van de ‘relax respons’. Maar wat is dit nu eigenlijk en wat doet deze respons met ons lijf?

De Stress Respons

Je bent waarschijnlijk wel bekend met de ‘stress respons’. Je wordt bijna van je fiets gereden, je baas doet onaardig tegen je, je realiseert je opeens dat je iets heel belangrijks bent vergeten. Misschien voel je dan de reactie in je lijf: je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk verhoogd, je gaat sneller en minder diep ademhalen, je spieren spannen zich aan en misschien ga je ook wel zweten. Allemaal reacties van ons lijf om te vechten of vluchten.

Maar vaak is de stress respons actief, terwijl dat niet per sé nodig is. Er zit geen beer achter ons aan en we hoeven niet te vechten of vluchten voor ons leven. We zijn alleen zwaar geïrriteerd dat het kopieer apparaat alwéér vast loopt.

De Relax Respons

Waar we veel minder vaak iets over horen is onze ‘relax respons’, die eigenlijk precies het tegenovergestelde doet van de ‘stress respons’: onze hartslag vertraagd, de bloeddruk gaat omlaag, we kunnen langzamer en dieper ademhalen, spieren kunnen ontspannen en het bloed gaat i.p.v. vooral naar de spieren ook naar bijv. je spijsvertering toe. Deze reactie zorgt er voor dat je lijf kan herstellen en kan helen.

Een beetje stress is niet erg, het probleem zit er vooral in dat we een groot deel van ons leven stress ervaren en (te) weinig échte ontspanning opzoeken. Zo raken we uit balans. Want als ontspannen betekent dat je de hele avond gaat scrollen door Instagram of spannende series gaat kijken op Netflix, dan krijg je nog steeds heel veel prikkels binnen die je moet verwerken. Zo kun je dus niet een volledige ontspanning ervaren.

Hoe dan wel? Restorative Yoga of Yoga Nidra kan je helpen. En als je niet gewend bent om die diepe ontspanning op te zoeken is dat in het begin misschien wel heel lastig. Zit er een stemmetje in je hoofd die tegen je zegt dat je op dat moment ook hele nuttige dingen zou kunnen doen. Maar kijk of je je er aan over kunt geven, het heeft tijd nodig. Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. En voor je het weet ga je die ontspanning en stilte waarderen! 

Restorative Yoga ervaren tijdens een yogatherapie sessie?

Ben je benieuwd en wil je dit graag ervaren? Je bent van harte welkom voor een yogatherapie traject in mijn praktijk in Utrecht waarin Restorative & Yoga Nidra altijd een plekje hebben. Het mooie is dat dit bij 1-op-1 yogatherapie volledig op jou is afgestemd!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!