5 tips om trauma-informed yogales te geven

5 tips voor yogadocenten om trauma-informed yogales te geven

Om de eerste stappen te zetten om als (yoga)docent meer trauma-informed en toegankelijker te werken hoef je niet meteen een dure cursus aan te schaffen. Hierbij deel ik vijf tips met je om deze week nog je lessen, stap voor stap, trauma-informed en daarmee toegankelijker te maken.

 

1. Geef altijd een aantal opties voor een yogahouding, ademhalingsoefening of meditatie

Laat zelf ook meerdere opties zien. Als je les aan het geven bent is het niet de plek om deelnemers te imponeren met hoe lenig je bent of ‘hoe goed je een houding kan’. Doe jij een houding mee op de stoel, of houd je de muur vast voor support, dan geef jij je deelnemers het gevoel dat elke houding helemaal OK is.

 

2. Nodig deelnemers uit om een yogahouding te proberen

Vaak worden de oefeningen gebracht als een verplichting. Maar probeer eens te zeggen ‘Als je wil…’ of ‘je mag…’ i.p.v. ‘Neem je armen mee omhoog’. En kijk hoe dit voor jezelf en voor je deelnemers voelt!

 

3. Geef altijd meerdere opties voor Savasana

Plat op de rug liggen met de ogen dicht is niet bepaald een trauma-informed yoga houding. Dit kan namelijk heel kwetsbaar voelen, zeker met de ogen dicht. Savasana kan ook prima zittend en/of met de ogen open. Liggen op de zij is natuurlijk ook een goede optie!

4. Houd rekening met de opstelling van de deelnemers in de yogales

Voor veel deelnemers is het heel onprettig als er achter hen van alles gebeurt. Misschien kun je lesgeven in een cirkel zodat iedereen elkaar ziet?

5. Raak nooit zomaar ongevraagd iemand aan tijdens yoga!

Hoewel aanraking voor sommigen helend kan werken, kan het ook her-traumatiserend zijn. Wees je hier bewust van en vraag jezelf af: is aanraking hier echt nodig of kan ik ook mondelinge aanwijzingen geven? En wat is hierin belangrijker? Empowerment van de deelnemer, die zijn/haar/diens eigen keuze mag maken? Of de ‘juiste’ uitvoering van de houding?

Meer weten over trauma-informed yoga & yogatherapie?

Wil je meer weten over trauma-informed yoga? Op mijn Instagram-pagina heb ik hier veel over gedeeld, en heb ik een highlight over dit thema. Leuk als je mij volgt voor tips, inzichten en oefeningen op het gebied van toegankelijke yogatherapie. 

Wil je meer lezen over wat ik je kan bieden als yogatherapeut? Dat kan hier.

lichaamsgerichte therapie utrecht
×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!