Mijn kijk op trauma-informed yoga

Trauma-informed yoga(therapie)

Binnen trauma-informed yoga gaan we er van uit dat trauma impact heeft op het hele systeem, dus niet alleen op de geest. Mensen die leven met trauma voelen zich vaak onveilig in hun eigen lichaam.

Dit maakt een reguliere yogales extra uitdagend, het draait hier tenslotte grotendeels om de aandacht naar je adem en je lichaam brengen. Soms kan het zelfs averechts werken. Als een docent bijv. je ongevraagd aanraakt, je verplicht je ogen te sluiten of je het gevoel geeft dat je niet weg mag uit de ruimte.

Binnen trauma-informed yoga gaan we er van uit dat iedereen een vorm van trauma heeft meegemaakt en geven we les op een manier die hier ruimte aan biedt en niet op een manier die een extra trigger kan zijn.

Zo:

  • Zorgen we voor een veilige & voorspelbare omgeving. We lopen niet onnodig rond en vertellen precies wat we doen (bijv. ‘Ik loop nu naar het raam om het raam dicht te doen’).
  • Werken we met verschillende variaties van houdingen, waarin de ene houding niet beter of ‘meer gevorderd’ is dan de ander.
  • We gebruiken heldere taal, zo benoem ik houdingen bijv. in het nederlands maar niet in het Sanskriet (wat in sommige lessen gebruikelijk is). Ook is het taalgebruik uitnodigend in plaats van verplichtend.
  • Is er altijd een keuze: of je meedoet met een oefening, hoe je deze doet en of je je ogen open of dicht wil houden bijv.
  • Houden we rekening met triggers zoals harde geluiden, niet ongevraagd aanraken, maar ook bepaalde houdingen die confronterend kunnen zijn of te kwetsbaar aan kunnen voelen.

Empowerment van deelnemers is hierin altijd het uitgangspunt.

Mijn visie op yoga én de mens

Trauma-informed yoga is voor mij geen vastgelegde manier van werken of een vaste set houdingen, maar onderdeel van mijn visie op yoga en op de mens.

1-op-1 betekent dit dat er in het intakegesprek altijd ruimte is om te praten over trauma, vervelende ervaringen etc. Maar ik vraag nooit naar details en gaan we ook zeker niet graven in het verleden. Ik respecteer altijd iemands grenzen hierin en probeer deze aan te voelen. Als ik voel dat dit niet het moment is om door te vragen doe ik dat ook niet.

Ook bespreken we wat er nodig is voor iemand om zich veilig te voelen. Wat is een fijne plek in de ruimte? Is het bijv. fijn om de deur te kunnen zien of naar buiten te kunnen kijken? Zijn er bepaalde triggers zoals geluiden of de adem? Dit neem ik allemaal mee in de sessies die we samen doen.

In een groep betekent dit dat ik zoveel mogelijk rekening houd met de deelnemers in de groep. Werk ik bijv. in een groep met vrouwen die seksueel misbruik hebben meegemaakt dan sla ik bepaalde houdingen of oefeningen over die een trigger kunnen zijn.

Wil je meer weten over trauma-informed yoga?

Stuur mij gerust een berichtje als je vragen hebt of meer wil weten over mijn aanbod op het gebied van trauma-informed yoga.

 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!