Doorverwijzing naar yogatherapie

Stressgerelateerde bezoeken aan de huisarts

Wist je dat in de UK tot wel 80% van alle bezoeken aan de huisarts stress gerelateerd zijn (bron: Chatterjee, 2018 in Agombar, 2021)? 80%! In Nederland zal dat vast niet heel veel anders zijn. Het lijkt er op dat steeds meer huisartsen hier ook bewust van worden en ik hoor steeds vaker dat huisartsen patiënten yoga adviseren. Super mooi natuurlijk!

Niet elke vorm van yoga is bij iedere klacht geschikt

Zo ook een dame die ik laatst sprak, zij heeft COPD en haar huisarts had yoga geadviseerd. Toen zij vroeg wat voor yoga dan geschikt zou zijn gaf de huisarts aan dat niet te weten en adviseerde haar maar een aantal lessen uit te proberen.

Zelf had zij ook geen idee wat al die verschillende yogavormen dan waren en besloot maar gewoon een les te boeken bij haar in de buurt. Dit bleek een Vinyasa les te zijn, in de omschrijving stond iets over de combinatie van adem en beweging en dat leek haar wel fijn. Daar aangekomen bleken er bijna 30 mensen in de les te zijn. De docent liet zich niet zien tot het moment dat de les begon. Zij had dus ook geen kans om aan te geven dat zij voor het eerst yoga deed én COPD heeft. Ook werd er door de docent op vrij strenge toon duidelijk gemaakt dat de les in een verwarmde ruimte plaats vond en je de ruimte niet mocht verlaten. De logica hiervan is dat een docent dan geen zicht heeft op wat er gebeurt buiten de ruimte, dat snap ik. Maar als iemand niet lekker wordt door de warmte dan leg je desnoods de les even stil denk ik dan.

Deze dame heeft zich door deze les heen geworsteld maar dit voelde absoluut niet fijn, ze kon bijna niets meedoen, kreeg het benauwd en kreeg geen individuele aandacht van de docent (wat ook lastig is met 30 mensen in de zaal). Ze vond het zo’n vervelende ervaring dat ze ter plekke besloot dat yoga niets voor haar was en het haar zeker niet ging helpen met haar COPD.

Yoga in grote groep vs. individuele aandacht

Dit soort verhalen hoor ik vaker. En ik snap heel goed dat even kennismaken vooraf, kijken of de les wel bij iemand past, iemand op z’n gemak stellen tijdens de eerste keer yoga, individuele aanwijzingen geven etc. erg lastig is met zulke grote groepen. Ik ben dan ook van mening dat het voor iedereen met fysieke of mentale klachten dan ook veel slimmer is om in een kleine groep met individuele aandacht of met een 1-op-1 traject te starten. Zo kan de yoga volledig aangepast worden op de persoon in plaats van dat de persoon zich aanpast aan de yogales.

Doorverwijzing naar yoga(therapie) door zorgverleners

Voor alle huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen en coaches in mijn netwerk die wel eens doorverwijzen naar yoga: ik vertel je met liefde meer over yoga(therapie)! Niet omdat ik vind dat elke patiënt een 1-op-1 traject zou moeten doen, wel omdat ik denk dat de doorverwijzing met meer achtergrondinformatie over yoga een stuk specifieker kan. Dan is de kans veel groter dat de patiënt ook daadwerkelijk yoga blijft doen.

Ik sta er dan ook voor open om hierover in gesprek te gaan. Een korte (online) kennismaking, een presentatie tijdens een overleg of misschien wel een yogasessie om samen met collega’s yoga te ervaren? Het kan allemaal! Stuur mij gerust een berichtje om in contact te komen.

Yoga als lichaamsgerichte therapie in Utrecht

Mijn praktijk bevindt zich in het centrum van Utrecht. Ook werk ik in sommige gevallen (als het voor de deelnemer bijv. om fysieke redenen lastig is om naar de praktijk te komen) bij mensen thuis of gecombineerd met online sessies. Wel vind ik het belangrijk om de deelnemers minstens één keer in ‘real life’ te zien om ook een fysiek & ademhalingsassessment te kunnen doen. Ben je zorgverlener buiten de regio Utrecht? Neem gerust ook contact op. Ik denk graag met je mee of ik op afstand iets kan betekenen of je kan koppelen aan een andere yogatherapeut in mijn netwerk.

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!