Stress & de rol van het zenuwstelsel

Stress & de rol van het zenuwstelsel

Heb jij vaak last van stress? Merk je het effect ervan op je lijf? In deze blog vertel ik je meer over wat er in ons lijf gebeurt bij stress én bij ontspanning.

Sympatisch & parasympatisch zenuwstelsel

Bij zowel stress reacties als de ‘relax respons’ speelt het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel een belangrijke rol. Beiden maken onderdeel uit van het autonome zenuwstelsel wat allerlei automatische processen regelt zoals je hartslag, bloeddruk en ademhaling.

• Is het sympatisch zenuwstelsel actief? Dan stijgt de hartslag, de bloeddruk en de ademsnelheid. Je bloed gaat naar je grote spieren zodat je klaar bent ‘to fight or flight’. Dit noemen we ook wel de stress respons of het gaspedaal van ons lichaam.
• Vaak associeren we het parasympatisch zenuwstelsel met de ‘rest & digest modus’. Ons lichaam krijgt rust en kan herstellen omdat onze hartslag omlaag gaat, de bloeddruk daalt en we dieper en rustiger kunnen ademen. Oftewel: dit is de rem van ons lichaam. Yoga kan je helpen om deze rem (voorzichtig ?) in te trappen. Maar wist je dat het parasympatisch zenuwstelsel uit 2 delen bestaat?
• Naast ‘fight or flight’ en ‘rest & digest’ bestaat er ook nog de staat van ‘freeze’. Deze functie is ook onderdeel van het parasympatisch zenuwstelsel. Dit is een staat van disconnectie en dissociatie die kan ontstaan bij een heftig stressvolle of traumatische gebeurtenis.

Yoga & balans in het zenuwstelsel

Voor een leven in balans is het belangrijk dat je op een gezonde manier zowel het gaspedaal als de rem van je lichaam kunt gebruiken. Dat je na een staat van ‘freeze’ of ‘fight or flight’ weer terug kunt keren naar de ‘rest & digest’ modus.

Het kan zijn dat het je (door een ervaren trauma bijv.) niet lukt om uit de ‘freeze’ stand te komen of dat je last hebt van chronische stress (wat kort gezegd betekent dat het je niet meer lukt om de rem te vinden en in de ‘rest en digest modus’ te belanden). Wellicht gebeurt dat omdat je (volledig onbewust) emoties uit de weg wil gaan en liever niet in het hier en nu wil zijn. Deze (niet geuitte) emoties hopen zich op in jouw lichaam wat uiteindelijk ook voor fysieke klachten kan zorgen.

Yoga kan je hierbij helpen door op een zachte en veilige manier de aandacht terug te brengen in het lijf en het hier en nu. Om dit op een veilige manier te doen werk ik trauma informed (meer info hierover kun je vinden op de website van Trauma Sensitive Yoga Nederland) wat heel kort gezegd inhoudt dat er extra aandacht is voor veiligheid tijdens de sessie en er alle ruimte is voor het (leren) maken van eigen keuzes tijdens je yogapractice.

Yogatherapie in Utrecht of online

Wil je hier meer over weten? In een kennismakingsgesprek ontdekken of yogatherapie bij jou past? Je bent van harte welkom om langs te komen in mijn praktijk in Utrecht óf we maken een afspraak online. Je kunt direct een afspraak maken via het contactformulier.

 

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!