Is stress altijd slecht voor je?

Is stress altijd slecht voor je?

Stress wordt bijna altijd als iets negatiefs gezien. Iets waar we (en het liefst zo snel mogelijk) volledig van af moeten. Maar wist je dat je stress ook nodig hebt om te overleven? Wel is het zo dat wij in onze moderne wereld veel meer stressoren hebben dan onze voorouders. Denk maar aan het constant bereikbaar willen/moeten zijn, combineren van werk en moederschap en alle prikkels van tv en social media die wij moeten verwerken (en geloof mij, die kunnen echt veel stress opleveren).

Een stressreactie zorgt voor de productie van endorfine, adrenaline, testosteron en dopamine wat er voor zorgt dat we actie ondernemen en dat onze motivatie vergroot wordt. Met deze stressreacties hoeft niets mis te zijn, we hebben het zelfs hard nodig! Het probleem is dat we er niet voldoende rust en ontspanning tegenover. Dit is ook lastig in een wereld waar de prikkels ons om de oren vliegen.

Fysieke gevolgen van stress

Valkuil is dan dat je ook verslaafd kunt raken aan stress waardoor je last krijgt van chronische stress. Dit kan zorgen voor allerlei (fysieke) klachten zoals bijvoorbeeld:

  • Prikkelbare darmen
  • Slecht slapen
  • Verhoogde spierspanning
  • Gevoeliger zijn voor pijn

Stress & rust in balans

Robin Rothenberg beschrijft in haar boek ‘Restoring Prana’ het idee van een Energy Bank Account om voor jezelf visueel te maken om voor jezelf te onderzoeken wat jou energie geeft, maar ook wat jou stress oplevert en hoe je rust neemt. Is jouw energie wel in balans? Wat neem jij allemaal tot je (niet alleen in de zin van voeding, maar via alle zintuigen!)? Neem je tijd gedurende de dag om dingen te verwerken of ren je maar door? In welk tempo leef jij?

Yogatherapie om je energie in balans te houden

Wil je ook aan de slag met jouw Energy Bank Account? Zodat er aan het einde van de werkdag en -week ook nog tijd over is voor de leuke dingen in het leven? Maar merk je dat er meer energie uit gaat dan dat er binnenkomt? Plan hier een gratis kennismakingsgesprek in en dan vertel ik je met liefde hoe yogatherapie jou kan helpen je energie in balans te houden!

Yogatherapie in Utrecht e.o. of online!

De yogatherapiesessies vinden plaats in mijn praktijk in hartje Utrecht. Is dit voor jou (om wat voor reden dan ook) lastig? Dan kan ik ook bij jou thuis langs komen (mits je in omgeving Utrecht woont) óf we doen de sessies (deels) online. Ik denk graag mee over een oplossing op maat!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!