In welk stadium van stress bevind jij je?

In welk stadium van stress bevind jij je?

In de 20e eeuw omschreef Dr. Hans Selye drie stadia van stress. Alhoewel zijn onderzoek niet meer helemaal up to date is, kunnen deze drie stadia van stress je wel helpen om inzicht te krijgen waar je zit.

3 stadia van stress

1️⃣ Alarmfase -> In deze fase wordt de vecht of vlucht respons gestimuleerd. Adrenaline, cortisol en andere hormonen komen vrij en sturen boodschappen naar je lichaam waardoor o.a. de hartslag omhoog gaat, de ademhaling sneller wordt en de spieren aanspannen. Alles om te vechten of vluchten. Dit is een hele effectieve en ook gezonde respons als er daadwerkelijk gevaar is, maar we willen niet dat ons lijf zich te vaak en te lang in deze fase bevindt.⁠
2️⃣ Weerstandsfase -> in deze fase past je lijf zich aan om om te kunnen gaan met langdurige stress. Cortisol bijvoorbeeld, wat vrij komt tijdens het activeren van de stress respons, zorgt voor vermindering van ontstekingen in het lichaam. Maar bij langdurige stress kunnen ontstekingen juist de kop opsteken omdat je cortisol level zo schommelt. Wordt de stress chronisch, dan volgt…⁠
3️⃣ Uitputtingsfase -> deze fase volgt wanneer het lijf uitgeput is van het constant ‘aan hebben staan’ van de stress respons, dit is de fase van burn-out. Dit heeft niet alleen invloed op je brein, maar bijv. ook op je spijsvertering, immuunsysteem etc. ⁠

Klachten na burn-out

In mijn praktijk zie ik veel mensen die een burn-out, de uitputtingsfase, hebben ervaren. Vaak zijn zij zeker 6-9 maanden of langer thuis geweest van het werk en proberen zij langzaamaan hun werk weer op te pakken. Niet voor iedereen lukt het om die rustmomenten die zo hard nodig zijn gedurende de dag vast te blijven houden. Al snel verval je dan in oude patronen die voor deze uitputting hebben gezorgd. Zij blijven last houden van klachten rondom de spijsvertering, vermoeidheid, migraine of spanningsklachten in de spieren.

Burn-out & Yoga

Gelukkig hoor ik steeds meer dat ook huisartsen of andere therapeuten yoga aanraden bij het herstel na een burn-out. Dit is natuurlijk een hele positieve ontwikkeling! Maar….niet elke vorm van yoga is op dat moment, en voor iedereen, geschikt. Wat jij nodig hebt om uit die weerstand- en uitputtingsfase te blijven is heel erg persoonlijk. Voor de ene persoon zal dit rustig aan weer kracht opbouwen zijn, waar dit voor de andere persoon juist voor uitputting zorgt.

Daarom kan het slim zijn om te starten met yogatherapie. Hier krijg je 1-op-1 begeleiding van een deskundige therapeut die de sessies volledig op jou afstemt. Om dit af te kunnen stemmen starten we altijd met zowel een mondelinge als een fysieke intake. Wie weet blijf je voor een langere periode yogatherapie volgen. Maar wellicht heb je na een aantal sessies het idee dat het wel weer tijd is om aan te sluiten bij een groepsles waarin je de kennis en ervaring van de yogatherapiesessie mee kunt nemen.

⁠Yoga voor jou in hartje Utrecht

Spreekt dit je aan? Ik geef mijn yogatherapiesessies in het centrum van Utrecht (goed te bereiken met OV), maar in overleg ook online of bij jou thuis (mits je in omgeving Utrecht woont).

Je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. In dit gesprek gaan we samen in op jouw wensen en klachten maar is het voor ons beiden ook belangrijk om te kijken of er een klik is en of jij je er fijn bij voelt. Zeg je ja tegen een traject? Dan is de 2e sessie een uitgebreide fysieke intake. Daarna volgen nog minstens 3 yogatherapiesessies.

Is Utrecht voor jou erg uit de buurt? Je mag mij ook altijd een berichtje sturen (via bovenstaande link) en dan kijk ik in mijn netwerk of er een yogatherapeut bij jou in de buurt is!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!