De gevolgen van een slechte nachtrust

Dat je na een veel te korte nacht niet de meest gezellige versie van jezelf bent zul je vast herkennen. Maar wist je dat een verstoorde nachtrust ook de volgende gevolgen kan hebben?

Gevolgen van slecht slapen

* Je gewicht kan toenemen: Hoe minder je slaapt, hoe meer je lichaam het eetlustopwekkende hormoon ghreline aanmaakt. Daardoor heb je meer eetlust, en verlang je meer naar vetten en koolhydraatrijke voeding.

*  Het beinvloedt cognitieve processen: je bent minder alert, opmerkzaam en geconcentreerd. Ook sla je minder herinneringen en leermoment op in je hersenen omdat dit gebeurt tijdens je slaap.

* Een algemeen gevoel van slapeloosheid verhoogt de kans op depressieve klachten. Slecht slapen voedt depressieve klachten en andersom.

* Mensen die niet genoeg slapen, zouden meer kans hebben op hart- en vaatziekten.

Bewustzijn van slaap

Het is belangrijk om je hier van bewust te zijn, maar raak niet direct in paniek na iedere slechte nacht. Dit is én onnodig én zal er zeker niet voor zorgen dat je beter gaat slapen. Heb je al langere tijd last van een verstoorde nachtrust? Yoga(therapie) kan je helpen om nieuwe tools aan te leren om beter te slapen én om inzicht te krijgen waar de slaapproblemen vandaan komen.

Gezonde nachtrust met yoga

💻 Regelmatig geef ik (online) sessies over Beter Slapen met Yoga. Check hiervoor mijn eventspagina hier

🛌 Liever 1-op-1 aan de slag? Hier kun je meer lezen over een yogatherapietraject!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!