Beter slapen? Dit kun je er overdag aan doen!

3 tips voor een gezonde nachtrust

Vorige week deelde ik al een blog waarin ik 5 tips deelde die je in de avond kunt doen om beter te slapen. Belangrijkste take-away: neem de tijd om tot rust te komen voor je je bed in duikt! Maar er is meer: er zijn ook (kleine) aanpassingen die je kunt doen in je dagelijks leven om in de avond en nacht beter te slapen én in de ochtend uitgerust wakker te worden! Here we go!

Cafeïne: wanneer drink jij je koffie?

Jaja denk je, dat weet ik nou wel dat cafeïne mijn slaap beïnvloed. Maar weet je ook dat het niet alleen gaat om het aantal kopjes koffie/thee wat je op een dag drinkt, maar dat ook het tijdstip mee speelt? Koffie heeft een halveringstijd van gemiddeld 4 uur, omdat uit te leggen even een voorbeeld:

Ik neem na een iets te korte nacht om 8 uur ’s ochtends een dubbele espresso om goed wakker te worden. Dan zit er om 12 uur ’s middags nog steeds een enkele espresso in mijn bloed en om 16 uur een halve. Maar….neem ik deze dubbele espresso om 16 uur, dan zit er dus om middernacht nog een halve espresso in mijn systeem. Als ik om 22.00 uur probeer te slapen en dat lukt niet, dan kan het maar zo dat die espresso mij nog in de weg zit!

Gezonde nachtrust? Sport dan in de ochtend!

Herken je dit? Heb je in de avond een flinke work-out gedaan en ben je helemaal kapot. ‘Nou ik zal wel lekker slapen dan’ denk je bij jezelf. Maar nee hoor, als je eenmaal in bed ligt lukt het niet om de slaap te vatten. Hier komt weer de allerbelangrijkste tip om de hoek kijken: neem ’s avonds je rust voor het slapen gaan! Als je een aantal uur voordat je je bed in duikt je hartslag flink verhoogd gaat je lichaam als het ware weer in de ‘aan stand’ en je hebt dan een aantal uur nodig om weer meer in de ‘rust stand’ te zakken.

Voor veel mensen is het dus beter voor hun slaap om overdag te sporten, zeker in de ochtend kan het een goede oppepper zijn als je wat laag in je energie zit. Sport je wel in de avond? Zorg dan dat je minimaal 1 uur (maar 2 uur is geen overbodige luxe) de tijd hebt om je lichaam rust te gunnen voor het slapen gaan. 

Beter slapen? Ga naar buiten!

Met al dat thuiswerken is ons dagelijkse wandelingetje bijna een uitje geworden. En dat is niet alleen goed voor wat beweging maar daglicht bevordert ook de aanmaak van melatonine, een slaaphormoon. Hoe meer daglicht overdag, hoe meer melatonine je lichaam ‘s nachts aanmaakt. En zoals dat met veel dingen is: je moet het even volhouden om het effect te merken!⁠

Wist je dat de hoeveelheid daglicht die je nodig hebt per persoon verschillend is? De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander en hoe beter je dag/nachtritme en slaap op orde zijn, hoe minder daglicht je in principe nodig hebt. Maar zeker in de winter met de kortere dagen is het goed om elke dag een flinke wandeling te maken.

Meer leren over hoe je yoga in kunt zetten om beter te slapen? Ik geef regelmatig (online) sessies over dit onderwerp. Check de events pagina voor meer info! Je mag mij ook gerust een whatsapp-berichtje sturen met je vraag.

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!