5 tips voor een gezonde nachtrust

5 tips voor een gezonde nachtrust

Is het voor jou ook een tijd geleden dat je voor het laatst uitgerust wakker werd? Heb je moeite met in slaap vallen of slaap je heel onrustig? De eerste stap naar een gezondere nachtrust is een goede slaaphygiëne. Heb je al langere tijd last van slecht slapen? Dan kan het zijn dat de oorzaken dieper liggen en er meer nodig is, maar ook dan zijn deze tips een goed startpunt!

Waarom slapen we slecht?

Er kunnen natuurlijk meerdere oorzaken zijn die je uit je slaap houden. Misschien heb je last van werkstress, ervaar je pijn, is er veel herrie om je heen of heb je een baby die je uit je slaap houdt.

Wat in ieder geval niet bij gaat dragen aan een goede nachtrust is tot laat doorwerken achter de laptop of in bed nog even netflixen, tip 1 is dan dus ook….

1. Neem je tijd om tot rust te komen voordat je in bed duikt

Om een lang en ingewikkeld verhaal kort te maken: je zenuwstelsel heeft de tijd nodig om van de hogere hersengolven (beta en alpha golven) te zakken naar de rustigere (delta en theta) golven die nodig zijn voor slaap. We zijn geen machines die we met een knopje aan of uit kunnen zetten. Het is dus goed om voor het slapen gaan de tijd te nemen om tot rust te komen.

Een vast ritueel kan je helpen om sneller in die meer ontspannen energie te kunnen zakken. En nee, dit hoeft echt niet lang te duren! Begin gewoon met een minuut of 5 waarin je de tijd neemt om wat zachte stretches te doen voor het slapen gaan of waarin je de tijd neemt om je bewust te worden van je ademhaling.

2. Probeer 3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten

Als je net voor het slapen gaan gegeten hebt, gaat er veel energie naar je spijsvertering. Omdat je lijf dan dus in een actieve stand blijft staan is het daardoor het lastiger is om in slaap te vallen. Een goede richtlijn om aan te houden is om te proberen om maximaal 3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten.

3. Pas op met alcohol

Misschien herken je het wel: na een gezellig feestje met een wijntje te veel slaap je misschien wel in, maar is het moeilijk om door te slapen. Niet zo gek als je bedenkt dat een glas alcohol voor een groot deel uit suiker bestaat. De hoeveelheid suiker zorgt er voor dat je lichaamstemperatuur stijgt, en om goed te slapen wil je juist dat je lichaamstemperatuur daalt.

Het lijkt dus een makkelijke manier om te ontspannen voor het slapen gaan, maar uiteindelijk slaap je minder diep en word je vaker wakker! De term ‘slaapmutsje’ kunnen we dus wel uit ons vocabulaire schrappen 😉

4. Waarom alleen een blauwlichtfilter alleen niet genoeg is

Als je slecht slaapt ken je vast de blauwlichtfilters wel of heb je er misschien zelfs een speciale bril voor. Maar wist je dat het niet alleen om de kleur van je scherm gaat? Als je televisie kijkt of je door Instagram scrolt maken je ogen hele snelle bewegingen, wat er voor zorgt dat niet alleen je ogen, maar je hele lijf, slecht tot rust kunnen komen. ⁠Beter is het dus om zeker een uur voor het slapen gaan schermen helemaal aan de kant te leggen!

5. Waar staat je wekker?

Ok, deze tip is eigenlijk te simpel voor woorden: draai je wekker om zodat je niet ziet hoe laat het is! Zeker als je ’s nachts vaak wakker wordt is dit een hele goeie. Op de klok kijken en gefrustreerd raken over het feit dat de wekker over een paar uur alweer gaat is zeker weten niet bevorderlijk voor je nachtrust!

Slaapcursus: meer leren over Yoga & Slaap

Wil je dieper duiken in de wereld van slaap en leren hoe jij met behulp van de tools van yoga je slaap kunt verbeteren? Check het online 5-weekse programma  ‘Beter slapen met yoga’!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!