Yoga tijdens je menstruatie

Yoga tijdens je menstruatie

Wist je het heel fijn kan zijn om je yogapractice aan te passen aan je menstruatiecyclus? Dat dit zelfs kan helpen om eventuele menstruatieklachten te verlichten?

Bewust van je menstruatiecyclus

Ben jij iemand die haar menstruatiecyclus dagelijks bijhoudt in één van de vele apps? Of heb je eigenlijk geen idee wat er gebeurt in je lijf en merk je vanzelf wanneer de menstruatie gaat starten? Bewustzijn van je menstruatiecyclus kan je veel kennis geven. Kennis over je eigen lijf, hoe je lijf werkt, waarom je bepaalde klachten hebt op bepaalde momenten etc. Je menstruatiecyclus kun je zien als een soort rapport van je algehele gezondheid. Heb je last van klachten rond je menstruatie? Hoe vervelend deze klachten ook zijn, ze zijn ook een uitnodiging om op onderzoek uit te gaan waar de klachten vandaan komen.

Menstruatieklachten

Er zijn verschillende soorten klachten die je kunt ervaren in je cyclus. Zo kun je 1-2 dagen voor je menstruatie last hebben van pijn in de lage buik of rug maar ook in de dijen. Sommige vrouwen hebben ook last van misselijkheid of zelfs overgeven, maar ook diarree. Wist je dat de diarree veroorzaakt kan worden door Prostaglandinen? Dit stofje zorgt er voor dat je baarmoeder zich samentrekt om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. Maar soms wordt dit stofje niet alleen afgegeven aan je baarmoeder, maar ook aan je darmen waardoor je diarree krijgt. In het Engels wordt dit ook wel ‘period poo’ genoemd!

Ook kan het zijn dat je voor, tijdens of na de menstruatie last hebt van migraine. Dit kan veroorzaakt worden door een disbalans in de hormonen of aan een gebrek aan ijzer.

Heb je last van heftige en/of onregelmatige klachten? Dan is het altijd goed om dit te laten checken bij de huisarts!

Tips voor yoga tijdens de menstruatie

Je ‘gewone’ yogapractice is tijdens je menstruatie wellicht niet zo geschikt, zeker als het een hele actieve practice is en je last hebt van menstruatieklachten. Er wordt niet voor niets in diverse yogatradities aangeraden om op deze momenten rust te nemen!

Restorative yoga kan op dat moment wel heel fijn zijn! Bijvoorbeeld een savasana op de zij. Zorg er voor dat je hoofd ondersteuning heeft, leg een deken tussen je beide benen in of leg je bovenste been op een bolster. Leg een bolster of kussen voor je om je bovenste arm op te laten rusten. Misschien doe je hier een fijne yoga nidra?⁠

Nog een tip: leg een lekkere warme kruik tegen je buik. Heb je er 2? Leg er dan ook eentje tegen je rug! ⁠

yoga menstruatie

Yogatherapie & Menstruatie

Als yogatherapeut kijk ik naar de mens als geheel en daarom zal ik bij een intakegesprek ook altijd naar je menstruatie vragen:

  • Hoe is je menstruatie? Regelmatig of onregelmatig?
  • Is je menstruatie pijnlijk? Zo ja hoe pijnlijk? Gebruik je medicatie?
  • Is je menstruatie licht, gemiddeld of zwaar?
  • Heb je last van andere klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid?
  • Merk je dat je dagelijks leven wordt beïnvloed door je menstruatie?

Op basis van deze (en alle andere vragen) in de intake én een fysieke intake waarin ik kijk naar jou lijf, beweging en adem, stel ik een plan of voor de yogatherapiesessies. Vandaar dat mijn algemene tips over wat te doen tijdens je menstruatie nogal beperkt zijn: elke persoon en elke cyclus (en daarmee dus ook elke yogatherapie sessie) is zó anders!

Heb je last van endometriose, adenomyose of bijvoorbeeld vleesbomen (een goedaardig gezwel of knobbel in de spierwand van de baarmoeder)? Het uitblijven van de menstruatie door stress? Ook dan ben je van harte welkom bij yogatherapie!

Yoga & Yogatherapie in Utrecht e.o.

Heb je interesse in een yogatherapietraject? Dan plannen we eerst altijd een uitgebreid intake- en kennismakingsgesprek in. Dit kan zowel in mijn praktijk in het centrum van Utrecht als online of in overleg bij jou thuis. Neem gerust contact met mij op bij vragen óf om een afspraak te plannen.

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur mij gerust een berichtje!